A NEM HÉTKÖZNAPI RIZS
A rizs a világ lakossága több mint felének alapvető tápláléka. A rizs a pázsitfűfélék családjába tartozik. A rizs számtalan fajtája között a szemek színe és alakja alapján lehet (többé-kevésbé) eligazodni, írja a Wikipédia.
A rizst már az újkőkor óta ismerték, de szélesebb körben csak a déli hódításokkal terjedt el. A Zhou-korban már általános, fő gabonafélének számított Kína déli vidékein.
A rizs nem csak a mindennapok fő ételének számít, de gyakorta az ősöknek, isteneknek felajánlott áldozati ételt is a rizs alkotja. Amerikába először a spanyolok, portugálok vitték be a 16. században.
Ki gondolta volna, hogy ennyiféle ételt lehet készíteni rizsből. Patalomban évek óta kápráztatják el a vendégeket újabbnál-újabb rizsételekkel. Volt olyan esztendő, amikor a hétköznapokon legtöbbször köretként használt alapanyagból több mint harmincféle étel - főétel, desszert, sütemény, fagyi - készült a patalomi rizsfesztiválon. A Különleges asztali örömök rendezvényére a Kaposvár melletti faluban először került sor 2005-ben. Azóta minden évben összegyűlik itt a falu apraja-nagyja, kiegészülve a vendégcsapatokkal és megfőzik mindazt a földi jót, amit rizsből el lehet készíteni.
Idén is igazán meglepődhet az, aki ellátogat a rizsfesztivál napján Patalomba, hiszen a rizs elkészítését és tálalását számtalan csapat mutatja be, nem is akárhogy. A feldíszített tálcákat és asztalokat még egy mesterszakács is megirigyelhetné.
A somogyi településen idén augusztus 16-án egy szombati napon gyújtanak alá a kondéroknak.